Barbecuezzunk!

Barbecuezzunk!

Az elmúlt pár évben került be az autentikus barbecue fogalma a hazai köztudatba, aminek köszönhetően az Egyesült Államok déli részén népszerű low & slow hússütési eljárást ma már egyre többen űzik magas szinten Magyarországon is.

Na de mi is az a barbecue? 110-120 fokos forró füstben történő lassú sütés egy speciálisan erre kialakított sütőben (szmóker). A hús nincs közvetlen kontaktban se tűzzel, se parázzsal, elválik egymástól a tűz és a sütőtér. Maga a forró füst, ami a hőt közvetíti a húsra. A húsok extrém hosszú ideig (akár 14 óra) vannak a sütőben, mely idő alatt sok folyadékot veszítenek, ezért dolgozunk zsírosabb húsokkal, illetve ezért is kerülnek egészben a húsok a sütőbe, melyeket készen szeletelünk.

A húsokat nem pácoljuk előre, csak közvetlenül a sütés előtt bedörzsöljük saját összeállítású fűszerkeverékünkkel (rub), ami a húsok fajtájától függően eltérő összetevőkből áll össze. A húsok felületébe dörzsölt fűszerkeverék (rub) a hő hatására a megjelenő zsírral és a húst körülölelő füsttel keveredik, mely folyamat eredményeként kialakul egy fekete külső réteg (bark) a húson, amire tévesen esetleg valaki azt hiheti, hogy megégett, viszont ez a kéreg tartja bent a húsban a szaftot, amely így a hosszú sütési órák után lédús és omlós lesz.

Semelyik másik sütési technológiával nem lehet ekkora csodát tenni a hússal, mind ízek, mint textúra szempontjából. A húsok szaftosan, omlósak lesznek, a fűszerek pedig kiemelik a hús natúr ízét, amit aztán szószokkal lehet megbolondítani. A Rub & Roll Barbecue webshopjában rengeteg olyan alapanyagot találhatsz meg, ami segíti, hogy saját szmókeredben is fenséges barbecue ételeket készíts.

Back to blog