Menu

A barbecue

Az elmúlt pár évben került be az autentikus barbecue fogalma a hazai köztudatba, aminek köszönhetően az Egyesült Államok déli részén népszerű low & slow hússütési eljárást ma már egyre többen űzik magas szinten Magyarországon is.

A barbecue tudománya

Egyre többen tudják mi a különbség a hagyományos amerikai barbecue és az eddig köztudatban élő barbecue-zás, vagyis a grillezés között: a barbecue, ez a low & slow sütési technika a szmókerben, alacsony hőmérsékleten, hosszú órákon keresztül füstölt húsok elkészítési eljárását takarja.

Hogy ez mit jelent a gyakorlatban?

A barbecuezásra szánt húsrészeket egyben, megtisztítva, szeletelés vagy darabolás nélkül egy speciális fűszerkeverékkel (rubbal) bedörzsölve tesszük be a kifejezetten barbecuezásra dedikált sütőbe és ott – a hús fajtájától és minőségétől függően – 4-16 órán keresztül indirekt hőn, 110-120 fokos egyenletes hőmérsékleten, füstön sütjük meg. Ez idő alatt a többnyire fűszerekből, barnacukorból és sóból álló rub a füsttel együtt kérget képez a húson, mely megvédi azt a kiszáradástól, benntartja a hús nedveit, a végeredmény pedig egy szaftos és rendkívül ízes fogás lesz.

Mielőtt a barbecue fogalma egyáltalán megjelent volna Magyarországon, leírni sem lehetett volna a technika és az elkészítési folyamatok eredményeképpen keletkező élménybeli különbséget. A barbecue ízei, a húsok állaga, a szaft mennyisége alapjaiban tér el attól, amit eddig megszoktunk, ennek nyomán pedig könnyen függővé válhat az, aki egyébként is húsimádó – sőt az is, aki ezidáig nem rajongott annyira a húsételekért.

Bátran próbáld ki otthon a barbecue műfaját: ha a sütő megvan, minden mást megtalálsz webshopunkban, ami az ízletes, szaftos fogásokhoz kellhet.